EHBO-VERENIGING DREMPT

De EHBO-vereniging Drempt bestaat al sinds 27 september 1953 en is nog steeds actief en noodzakelijk. Bij iedere aanvraag van een evenementenvergunning bij de gemeente wordt geadviseerd of zelfs verplicht gesteld om een EHBO-post te regelen. Het aantal aanvragen bij de EHBO-vereniging stijgt daardoor ieder jaar. Een groot deel van de  groeiende groep leden zet zich zo regelmatig in voor evenementen in de vroegere gemeente Hummelo en Keppel.

Om hun diploma te verlengen volgen alle leden iedere winter een aantal herhalingslessen die al jaren in ’t Hessenhuus in Achter-Drempt (het clubhuis van de voetbalvereniging HC ’03) worden gegeven.

Geschiedenis van Het Oranje Kruis

De Koninklijke Nationale Bond voor Reddingwezen en Eerste Hulp bij Ongelukken ‘Het Oranje Kruis’ werd in 1909 opgericht op initiatief van ZKH-prins Hendrik. Het viel de echtgenoot van koningin Wilhelmina op dat bij de watersnoodramp in 1906 en het vergaan van de veerboot ss Berlin bij Hoek van Holland krap een jaar later, de effectiviteit van de hulpverlening verre van optimaal was. Dit kwam volgens de prins voornamelijk door een gebrek aan goede kennis en coördinatie. Er diende nauwere samenwerking te komen tussen de verschillende organisaties op het gebied van reddingwezen en eerstehulpverlening.

In de 21ste eeuw ging Het Oranje Kruis over van bond van verenigingen naar een onafhankelijke stichting die zich ontwikkelde tot dé autoriteit op het gebied van eerstehulpverlening door leken in Nederland. De missie: ‘Het stimuleren, faciliteren, coördineren en richting geven aan eerste hulp door leken in Nederland om daarmee gezondheidsschade te beperken’. Onafhankelijke toetsing bij EHBO-opleidingen werd een van de belangrijkste middelen om dit doel te bereiken.

Meer dan een eeuw na haar oprichting zijn ruim 300.000 Nederlanders in het bezit van een geldig certificaat van Het Oranje Kruis, behaald bij één van de ruim 2000 aangesloten EHBO-opleiders. De stichting blijft zich inzetten voor verdere verspreiding van EHBO-kennis. Want hoe meer mensen goede EHBO kunnen verlenen, hoe veiliger Nederland wordt. De belangrijkste slogan is daarbij ‘Je moet het wel écht kunnen!’.

Contact

E: ehbodrempt@gmail.com

Deze pagina delen...