FIETSEN

Fietsroute Zelhem-Keppel-Doetinchem

Het start- en eindpunt van de fietstocht is Recreatiepark De Wrange. Prachtig gelegen aan de rand van het gevarieerde natuurgebied Koekendaal.

Het typische, kleinschalige Achterhoeks landschap heeft de recreatiefietser heel wat te bieden. Vlak na het dorpje Zelhem verschijnt de eerste bezienswaardigheid, de Wittebrinksemolen uit 1889. De molen is particulier eigendom en kan op afspraak bezocht worden.

Ten noordwesten van Doetinchem vind je de Kruisbergse bossen. Naald- en loofbos, vennen, akkers en houtwallen… je vindt het hier allemaal. Rivieren en beekdalen brengen de nodige variatie aan en de bossen worden omringd door weides waar de grassen wuiven in de wind en akkerlanden waar boeren zwoegen op hun oogst. Een groot deel van de Kruisbergse bossen behoort tot het middeleeuwse Landgoed Hagen, maar ooit bivakkeerden de Romeinen tussen de bomen.

In Laag-Keppel kun je het kasteel Keppel bewonderen. Het imposante gebouw staat op een eiland tussen twee takken van de Oude IJssel. In de dertiende eeuw werd rondom een donjon een kasteel gebouwd. Er werd veel gestreden rond het kasteel en krijgshandelingen verwoestten het middeleeuwse slot in 1582. Het huidige pand is op de fundamenten van het oude kasteel opgetrokken. In het midden van de achttiende eeuw werd het complex aan de achterzijde verder uitgebreid. Het kasteel is nooit verkocht, de eigenaars die het bewonen zijn afstammelingen van de eerste bouwheer. Op afspraak kan je het kasteel, inclusief indrukwekkend park en oude huisraad, bezichtigen.

Het is de watermolen van Laag-Keppel die de Follega Molen aandrijft. Deze watermolen maalt op de Oude IJssel en werd in de negentiende eeuw gebouwd. Tot 1945 maalde de onderslag watermolen graan en daarna werd er een elektromotor in geplaatst om de molen aan te drijven. Toen de Oude IJssel werd gekanaliseerd, was de waterkracht niet groot genoeg om de molen van genoeg kracht te voorzien. Later werd de Follega molen geïnstalleerd, om de waterstand te reguleren en zo de watermolen op de oude manier te laten draaien.

Vlak voor het eindpunt ligt Doetinchem gelegen aan de Oude IJssel. De gezelligheid en landelijke sfeer van de Achterhoek sijpelen door in de straten van Doetinchem.

Het coulisselandschap rondom Doetinchem
afstand: 35,91 km
startpunt: Camping De Wrange Doetinchem

Aangeboden door Route.nl

volledige routebeschrijving

Fietsroute Keppel-Bronkhorst-Doesburg

Er is nog geen omschrijving toegevoegd aan deze route

Laag Keppel – Bronkhorst – Doesburg (landelijk en waterrijk)
afstand: 41,66 km
startpunt: TOP Laag-Keppel

Aangeboden door Route.nl

volledige routebeschrijving

Fietsroute Drempt-Hummelo-Keppel-Doesburg

QR-route door de dorpskernen en mooiste plekjes, met verrassende filmpjes op de verschillende routepunten.

Achterommetje Drempt – Hummelo – Keppel – Doesburg
afstand: 26 km
geen specifiek startpunt

Aangeboden door AchterOmmetjes / TIPDHK

volledige routebeschrijving

Achterhoek Routes app | Alle routes eenvoudig op één plek

Fietsen langs molens, langs kunst, langs wijngaarden of langs landgoederen – in de Achterhoek heb je de keuze! Vrijwel nergens is de afwisseling zo groot als hier. Niet voor niets heeft de fietsersbond de Achterhoek uitgeroepen tot beste fietsgebied van Nederland. Er zijn heel veel prachtige fietsroutes uitgezet die je op verrassende plekjes brengen. Je volgt de route via het knooppuntennetwerk, via een routeboekje of via een app op je telefoon.

  • Ontdek direct de leukste routes in jouw buurt
  • Bekijk leuke tips voor onderweg
  • Sla eenvoudig routes op als favoriet

Download nu gratis de Achterhoek Routes app in de app store. Met de app heb je overzichtelijk alle routes in de Achterhoek op één locatie. Je kunt eenvoudig op zoek naar routes die aan al jouw wensen voldoen aan de hand van filters en de zoekfunctie. Ook kun je met één klik kijken welke routes bij jou in de buurt liggen. Door op een route te klikken zie je direct alle informatie over de route zoals afstand, duur, plaatsen waar de route door heen komt en leuke tips voor onderweg. Ook kun je de route opslaan als favoriet en downloaden voor offline gebruik.

Bron: Stichting Achterhoek Toerisme

Deze pagina delen...