GEMEENTE BRONCKHORST

Bronckhorst is een plattelandsgemeente in de Achterhoek die in 2005 is ontstaan door een gemeentelijke herindeling. De gemeenten Hengelo, Hummelo en Keppel, Steenderen, Vorden en Zelhem fuseerden tot één gemeente, met op dat moment, 35.984 inwoners. Bij het kiezen van een naam voor de nieuwgevormde gemeente werd gekozen voor Bronkhorst met de toevoeging van de letter C. De naam Bronckhorst is ontleend aan het middeleeuwse geslacht Van Bronckhorst, wiens kasteel zich bevond in Bronkhorst.

De gemeente Bronckhorst heeft een oppervlakte van 28.643 hectare en een omtrek van 108 km gemeentegrens en behoort qua oppervlakte tot de grotere gemeenten van Nederland.

Toerisme

Bronckhorst is gelegen tussen Doetinchem en Zutphen. Je vindt er een afwisselend coulisselandschap met bossen, uitgestrekte akkers, weilanden en water, met vele prachtige wandel- en fietsroutes. Bronckhorst heeft opvallend veel kastelen en landgoederen in haar gemeente. Je voelt en ervaart hier de geschiedenis. Monumentale boerderijen die al eeuwen bij het landgoed horen, lanen met oude bomen en prachtige kasteeltuinen die je kunt bezoeken. In Bronkhorst, met haar prachtig gerestaureerde gebouwen en boerderijen, gelegen aan de IJssel, heb je het gevoel dat je in een openluchtmuseum loopt. De sfeervolle Hanzesteden Zutphen en Doesburg zijn dichtbij.

In de regio staan prachtige kastelen. Vorden heeft er maar liefst acht. Maar ook op andere plekken kom je statige landhuizen, kastelen en buitenplaatsen tegen. Sommige zijn te bezichtigen, andere van een afstandje te bewonderen. Dichtbij Vorden is het landgoed Hackfort met zijn indrukwekkende kasteel en oude watermolen en in het voorjaar de schitterende stinsentuin de moeite waard om te bezoeken. In Laag-Keppel ligt aan de Oude IJssel Kasteel Keppel, in Hoog-Keppel het landgoed de Ulenpas.

Wandelen

Bronckhorst heeft een uitgebreid wandelnetwerk. In 2018 is Bronckhorst gekozen tot wandelgemeente van het jaar en dat is niet zomaar. Je kunt kiezen uit verschillende lokale ommetjes die je de mooiste stukjes natuur van de omgeving laten zien.

Wandel langs de Oude IJssel bij Laag-Keppel en geniet van het uitzicht op kasteel Keppel of ervaar het typische coulisselandschap bij Vierakker en loop over oude kerke- en klompepaden. Het Pieterpad, het Graafschapspad, het IJsselpad en het Trekvogelpad doorkruisen een groot deel van Bronckhorst.

Fietsen

Ook voor fietsers is dit deel van de Achterhoek een aanrader. Je kunt via het fietsknooppuntennetwerk je eigen route samenstellen of kiezen uit één van de vele fietsroutes. Fiets bijvoorbeeld de 8-kastelenroute. Deze start en eindigt in Vorden. Of fiets vanaf Bronkhorst via Doesburg langs de IJssel en daarna de Oude IJssel naar Laag-Keppel en Hummelo. Over de mooie bospaden, heidevelden en zandvlaktes van landgoed het Zand bij Zelhem en Hengelo lopen ook prachtige fiets- en wandelroutes.

Overnachten 

En wilt u na deze ontdekkingstocht door de Achterhoek lekker eten en daarna overnachten? Op vele plekken in de gemeenten vindt u goede hotels en b&b’s.

Bronnen: Achterhoek.nl, gemeente Bronckhorst, Wikipedia

Economie

In het Stec rapport 2018, in opdracht van de gemeente Bronckhorst opgesteld, wordt aangegeven dat er op drie thema’s economische kansen zijn: maakindustrie, vrijetijdseconomie en het ondernemend vermogen van de Bronckhorster ondernemers.

De (maak)industrie is een zeer belangrijke sector voor de werkgelegenheid in Bronckhorst. Ook de sectoren groot- en detailhandel en gezondheids- en welzijnszorg bepalen een aanzienlijk deel van de werkgelegenheid.
Opvallend is vooral ook het grote aandeel in de sector logies-maaltijd en drankverstrekking en de sector cultuur, sport en recreatie; deze sectoren vormen samen een groot deel van de totale werkgelegenheid binnen de vrije-tijd-economie.

Voor nadere informatie over de Economische agenda in Bronckhorst verwijzen wij naar: bit.ly/3sALZfy

Voor nadere informatie over het Regionaal programma werklocaties Achterhoek verwijzen wij naar: bit.ly/3uRlIw5

Voor nadere informatie over de Vrijetijdsagenda Bronckhorst 2020-2030 verwijzen wij naar: bit.ly/3oR4Emi

Demografie

Bron: gemeente Bronckhorst www.bronckhorst.nl

Deze pagina delen...