HOOG-KEPPEL

Algemeen

Hoog-Keppel maakt, net als Laag-Keppel en Eldrik sinds 2005 deel uit van de gemeente Bronckhorst. Tot en met 1817 was het een zelfstandige gemeente, in 1818 werd het samengevoegd met de gemeente Hummelo en werd het gemeente Hummelo en Keppel. In 1840 had Hoog-Keppel 41 huizen met 270 inwoners.

Historie

In de literatuur komen we diverse vermeldingen tegen. Tot midden 12e eeuw Cappele, in 1173 Kepple, in 1200 Keppele, in 1203 Capele, in 1840 bij de Volkstelling komen we voor het eerst Hoogkeppel tegen, daarna werd het 1845 Old-Keppel en later nog Olden-Keppel.

Het voorvoegsel Hoog- (en voorheen Oud-) is voor het onderscheid van het aan de overzijde van de Oude IJssel gelegen Laag- (en voorheen Nieuw-) Keppel. Het tweede deel van de naam stamt van het Oudnederlandse keppele ‘kapel’.

Hoog Keppel heeft 16 Rijksmonumenten en 17 gemeentelijke monumenten.

Hoog-Keppel

Hoog-Keppel is een prachtig brinkdorp met centraal in het dorp de Petrus-en-Paulus-kerk, diverse monumenten en net buiten Hoog-Keppel het prachtig gerestaureerde landhuis De Ulenpas.

Hoog-Keppel heeft 480 inwoners.

Er zijn diverse mogelijkheden om te sporten en te recreëren, zoals zwemmen, golfen, tennissen, wandelen en fietsen. In de omgeving zijn weilanden, bossen met stuifduinen met mooie (gedocumenteerde) wandel- en fietspaden.

In 1962 startte er de AVIKO: een afkorting van Aardappel­verwerkende ­Industrie ­Keppel en Omstreken (inmiddels gevestigd in Steenderen).

Deze pagina delen...