ELDRIK

Algemeen

Eldrik is een buurtschap in de gemeente Bronckhorst, aan de Oude IJssel. Bijzonder is dat dit de enige kern in de gemeente Bronckhorst is die ten zuiden van de Oude IJssel ligt.

Keppel/Eldrik maakt sinds 2005 deel uit van de gemeente Bronckhorst. Tot en met 1817 was het een zelfstandige gemeente, in 1818 werd het samengevoegd met de gemeente Hummelo en werd het gemeente Hummelo en Keppel. In 1840 had Eldrik 35 huizen met 216 inwoners.

Historie

In de literatuur komen we diverse vermeldingen tegen. In ongeveer 1340 zien we Eldryc, in 1392 Elderick en in 1721 Elderik. De naam is wellicht te verklaren als elder wijk ‘bij de oude vestigingsplaats’

Eldrik heeft 1 rijksmonument en 12 gemeentelijke monumenten.

Eldrik

De bebouwing in de buurtschap Eldrik is grotendeels rond de Eldrikseweg. Het is een uitgestrekt landbouwgebied met hoofdzakelijk veeteeltbedrijven, enkele akkerbouwbedrijven en een camping. Er staan 36 huizen/boerderijen met rond de 100 inwoners.

De buurtschap De Drie Huizen (Eldrikseweg 27, 31 en 33), onderdeel van Eldrik, heeft geen plaatsnaambord, en ook geen gelijkluidende straatnaam zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat je de buurtschap binnenkomt en deze weer verlaat.

Bijzonder is dat in de buurtschap Eldrik een populatie reeën aanwezig is, die zich hier goed thuis voelt tussen de afwisselende begroeiing en de akkerbouwgronden. De populaire fietsroute langs de Oude IJssel van Doetinchem via Doesburg naar Bronkhorst loopt door en langs Eldrik.

Deze pagina delen...