Slagerij Jacobs en Bakkerij Muller

Ongeveer in het midden van de Dorpsstraat in Laag-Keppel, tegenover de inmiddels verdwenen pomp, was vroeger een slagerij. Deze slagerij was gevestigd in het pand links op de foto achter de lantaarnpaal en tussen de twee stenen paaltjes aan de rand van de stoep. Het zonnescherm beschermde de slagerij tegen invallend zonlicht. Het tweede zonnescherm is van de naast de slagerij gelegen bakkerij van J. Maandag. Rechts op de foto is de winkel van bakkerij Müller te zien, dus twee bakkers schuin tegenover elkaar.

De foto en het bijbehorende verhaal is van de heer Jozef Jacobs, die in 1931 in het woonhuis van de slagerij geboren is. Zijn grootvader Jacob, maar genoemd Jozef Jacobs en later zijn vader Sam Jacobs hadden in dat pand sinds 1895 hun slagerij.

De heer Jacobs: “Nadat mijn vader volkomen onverwacht op 8 oktober 1941 thuis in de Dorpsstraat in Keppel door de Duitse SD werd gearresteerd en naar het concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk werd gedeporteerd en daar op 31 oktober 1941 werd vermoord, moest mijn moeder met haar twee kinderen, mijn zuster en ik, in augustus 1942 uit Laag-Keppel wegvluchten en in Utrecht onderduiken om aan de klauwen van de Duitse moordenaars te ontkomen. Zij heeft zo haar kinderen uit de handen van de Nazi’s kunnen redden, maar zichzelf uiteindelijk niet, want eind september 1943 werd zij op haar onderduikadres in het dorp De Meern bij Utrecht gearresteerd en op 22 oktober 1943 in Auschwitz vermoord.
Mijn zuster en ik hebben later nooit meer in Keppel gewoond. Toen wij na lange procedures uiteindelijk, jaren na de oorlog, het eigendom over ons ouderlijk huis terugkregen, een NSB’er had het gekocht en wilde het niet teruggeven, hebben wij het verkocht. Pas na mijn pensionering in 1997 ben ik in de gemeente teruggekeerd. Wel heb ik in de tussentijd nog een viertal jaren hier in de buurt, Doetinchem, gewoond, waar ik van 1958-1962 de diergeneeskundige praktijk heb uitgeoefend”.

De heer Jacobs heeft goede herinneringen aan de viering van de jaarlijkse kermis en Koninginnedag. Door het hele dorp werd samen feest gevierd in een gebouw dat tegenover het hotel in de tuin van Hotel de Gouden Leeuw was gelegen. In de Keppelse Dorpsstraat kenden alle bewoners elkaar en als kind is hij in alle huizen van de straat binnen geweest.

Ook op deze foto van de Dorpsstraat in Laag-Keppel, in of net voor de Tweede Wereldoorlog, staat aan de rechterzijde de bakkerij en winkel van A.J. Muller. Het lijkt er op dat de bakker ook andere producten dan alleen koek en brood verkocht, want aan de gevel hangt een bord met de merknaam ‘Brasso’.

Deze pagina delen...