Stolperstein

Plaatsing Stolpersteine in de Dorpsstraat Laag-Keppel

Op maandag 16 mei worden in de Dorpsstraat in Laag-Keppel vier Stolpersteine geplaatst ter nagedachtenis aan joodse mensen die daar hebben gewoond en vermoord zijn in de Tweede Wereldoorlog. Het wordt een kleine bijeenkomst in aanwezigheid van nabestaanden van de personen die daar gewoond hebben en burgemeester Marianne Besselink.

Gedenkstenen

Stolpersteine zijn gedenkstenen. Ze helpen ons herinneren aan het lot van slachtoffers rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog en aan gezinnen die plotseling uit elkaar werden gerukt onder het nationaalsocialisme.

De messing Stolpersteine worden daarvoor in de stoep geplaatst voor de laatste (vrij gekozen) woning van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Deze Stolpersteine herinneren aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova’s getuigen en gehandicapten.

De stenen zijn van beton. Op de kop van 10 bij 10 cm zit een messing plaatje waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden zijn gestanst.

Gunter Demnig

Stolpersteine worden ook wel struikelstenen genoemd. Het is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, geboren in 1947 in Berlijn. Hij heeft hiermee een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme gerealiseerd.

De stenen werden lange tijd alle door Demnig zelf met de hand gemaakt en geplaatst. Gedwongen door de stormachtige ontwikkeling van het project, laat hij later de stenen maken door een bevriende beeldhouwer.

Vanaf juni 2021 worden ook in Amsterdam Stolpersteine gemaakt bij het Goethe-Institut aan de Herengracht om de lange wachtlijst te kunnen verwerken. Alleen in Amsterdam liggen al meer dan duizend Stolpersteine, in Europa meer dan negentigduizend.

Bronvermelding:
• Wikipedia
• Stichting Stolpersteine

Deze pagina delen...